THEMEDIATHOR

Grupul-mamă al Pro TV, CME, vizat de un grup de investitori cehi care negociază cu Time Warner?

Trei oameni de afaceri din Republica Ceha, miliardarii Petr Kellner şi Pavel Tykac, împreună cu Jan Dienstl, sunt în discuţii cu Time Warner pentru a prelua controlul asupra grupului Central European Media Enterprises (CME), care în România deţine Pro TV, a anunţat ziarul ceh Mlada Fronta Dnes, citat marţi de Bloomberg/BusinessWeek.

cme

Pe de altă parte, Reuters anunta ca oamenii de afaceri respectivi au dezminţit că s-ar afla în negocieri pentru CME sau subsidiara din Cehia a grupului. Informaţii despre o intenţie de vânzare integrală sau parţială a operaţiunilor CME – grup confruntat cu serioase probleme financiare – circula de mai multă vreme, după ce, anul trecut, fostul CEO Adrian Sârbu şi-a dat demisia, iar conglomeratul Time Warner şi-a întărit controlul asupra acestei companii.

Potrivit Bloomberg/BusinessWeek, ziarul Dnes, citând surse apropiate discuţiilor, a relatat astăzi ca Time Warner a avut întâlniri repetate, în ultima vreme, cu reprezentanţi ai oamenilor de afaceri cehi Petr Kellner, pavel Tykac şi Jan Dienstl, care doresc să preia, împreună, CME.

Pe de altă parte, Bloomberg notează că PPF Group, compania de investiţii a omului lui Petr Kellner, a transmis prin e-mail o declaraţie prin care afirmă că aceasta entitate nu este în discuţii pentru achiziţia CME sau a principalului post TV deţinut de CME în Cehia, Nova. Bloomberg îl citează pe un analist al J&T Banka din Praga, Pavel Ryska, potrivit căruia “deşi articolul (publicat de Dnes – n.red.) ar putea avea un impact pozitiv, pe termen scurt, asupra acţiunilor CME, credem că probabilitatea acestei tranzacţii este redusă”.

Bloomberg notează că după apariţia acestei informaţii CME a înregistrat cea mai mare creştere la bursa din ultima lună – 12% în primele ore ale şedinţei pe bursă de la Praga.

Potrivit Forbes, omul de afaceri Petr Kellner, cel mai bogat om din Republica Ceha şi al 106-lea cel mai bogat om din lume, are o avere estimată la 11,1 miliarde de dolari. El şi-a clădit averea pe afaceri în domeniul asigurărilor şi şi-a diversificat activităţile în domeniile energetic, al telecomunicaţiilor (el a cumpărat operaţiunea cehă a grupului spaniol Telefonică pentru 3,2 miliarde de dolari), imobiliare pe piata rusă, cercetare medicală.
Pavel Tykac are, potrivit Forbes, o avere estimată la 1 miliard de dolari, clădită în special pe activităţi din domeniul mineritului (compania să miniera Czech Coal şi-a asigurat un contract pe termen-lung cu producătorul de energie CEZ), după ce şi-a câştigat o reputaţie de om de afaceri fără scrupule începând din anii ’90, când o firmă a sa s-a specializat în preluări ostile în cadrul privatizărilor postcomuniste din Republica Ceha.
Jan Dienstl este un partener al lui Pavek Tykac în cadrul Czech Coal.
La rândul său, BroadbandTVNews.com notează că, potrivit unor relatări, eventualul cumpărător nu este interesat de achiziţia unei singure staţii, cum ar fi TV Nova, ci de a prelua majoritatea acţiunilor în cadrul CME. CezkeNoviny notează la rândul său ca aceşti oameni de afaceri ar fi interesaţi să păstreze doar TV Novă şi să vândă celelalte televiziuni. Tot CezkeNoviny, citând Mlada Fronta Dnes, arata că ar fi ştiuţi unii dintre cei care doresc să cumpere operaţiunile din România (fostul CEO al CME Adrian Sârbu), Bulgaria (consilierul CME Kasimir Gergov), Slovacia şi Slovenia, urmând ca Petr Kellner şi Tykac să găsească un cumpărător doar pentru operaţiunea din Croaţia.

De la sfârşitul anului trecut, pe piata media circula mai multe informaţii privind o eventuală intenţie a CME de a vinde parţial sau total operaţiunile sale din anumite pieţe, inclusiv România. În prima parte a acestui an, potrivit informaţiilor HotNews.ro, la usa CME au bătut mai multe entităţi interesate de astfel de preluări, printre acestea numărându-se, conform unor surse convergente, şi Gazprom, fără să fie limpede dacă au şi existat, efectiv, discuţii cu reprezentanţi Time Warner/CME.
În martie, actualul şef al Pro TV, Aleksandras Cesnavicius, declara pentru HotNews.ro ca la acel moment “nu exista niciun fel de negociere în desfăşurare” pentru o posibilă preluare a Pro TV sau a altor staţii din acest grup şi nu aveau loc “niciun fel de negocieri nici cu Gazprom, nici cu altcineva” pentru potentiala achiziţie a Pro TV.

Sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on April 30, 2014 by and tagged , , , , .
%d bloggers like this: