THEMEDIATHOR

Şeful Sportului TVR, Emil Hossu Longin: Riscul ca Televiziunea publică să nu poată transmită CM din Brazilia “e posibil, dar puţin probabil”

TVR are întârzieri cu plata către EBU – organizaţia care reuneşte marile posturi publice din Europa şi care deţine drepturile de transmisie pentru numeroase competiţii – inclusiv pentru CM din Brazilia.

campionatul-mondial-de-fotbal-brazilia-2014-8897

Riscul ca Televiziunea Romana să nu poată transmite competiţia, programată să înceapă peste 50 de zile, “e un risc de luat în seama – e posibil, dar puţin probabil”, după cum a spus pentru HotNews.ro, miercuri, şeful Sportului TVR, Emil Hossu Longin. Potrivit lui Hossu Longin, posibilitatea ca TVR să transfere unele meciuri către alte televiziuni este în acest moment exclusa, chiar şi în cazul Dolce/Romtelecom.

“TVR nu mai are bani de Mondial!”, titrează, în ediţia de miercuri, Gazeta Sporturilor, care menţionează că TVR ar avea de plătit 8-9 milioane de euro către EBU în cele 50 de zile rămase până la începerea CM 2014. Ziarul citat menţionează că “persoane din TVR, cu funcţii importante” vorbesc despre aşteptările ce ar exista în TVR ca Guvernul să intarvina şi să ajute televiziunea publica pentru a plăti 8-9 milioane de euro în contul Mondialului din Brazilia. Iar aceeaşi sursă menţionează că TVR exclude să ofere meciuri către alta televiziune pentru a suporta mai uşor costurile.
Emil Hossu Longin, coordonator cu atribuţii de director la Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive TVR, a spus, miercuri, pentru HotNews.ro ca suma de plata către EBU nu este “nicidecum 9 milioane”, cum scrie GSP, ci “mult mai mică”. El a spus că nu poate preciza cuantumul acestei sume, fiind vorba de cifre confidenţiale.

Potrivit lui Hossu Longin, exista “întârzieri cu plata către EBU”, dar riscul ca TVR să nu poată transmită, din această cauză, CM 2014 “este un risc de luat în seama – e posibil, dar puţin probabil”. El a spus că TVR nu are datorii către EBU anume pentru aceasta competiţie, întrucât “suma a intrat într-un coş cu datorii mai vechi, dar şi cu plati pentru competiţii viitoare” pe care TVR ar trebui să înceapă să le plătească de pe acum. “S-a făcut o re-re-reesalonare”, iar pentru a elimina orice risc ca TVR să nu poată transmite CM “se negociază acum modalităţile şi termenele de plata către EBU”.

Hossu Longin a precizat că sumele sunt deja trecute în contabilitate. De altfel, aceasta competiţie a fost, după cum spune el, şi “ultima rămăşiţă” a unui contract de sublicentiere încheiat acum câţiva ani între TVR şi Romtelecom, contract prin care Romtelecom urma să preia de la TVR mai multe competiţii şi care, în 2012, a declanşat un imens scandal pe marginea transmisiei Campionatului European.

Romtelecom şi TVR au iniţiat, în 2010, discuţii pentru un acord-cadru semnat în 2011 pentru sublicentierea către Dolce a mai multor competiţii sportive internaţionale pentru care TVR preluase drepturile. Contractul a declanşat un scandal răsunător în vara lui 2012, pe marginea CE de Fotbal. Pe 20 iunie 2012, ziarele Jurnalul National şi ring publicau acordul-cadru dintre TVR şi Romtelecom, fără anexele la acord şi alte documente suplimentare, iar din acordul-cadru reieşea că TVR ar fi urmat să primească de la Dolce, în cazul sublicentierii drepturilor pentru CM de Fotbal 2014, suma de 1,15 milioane de euro plus TVA.

Potrivit lui Hossu Longin, posibilitatea ca TVR să transfere unele meciuri către alte televiziuni este în acest moment exclusa, chiar şi în cazul Dolce/Romtelecom. “Am primit o propunere de la ei, am transmis o contrapropunere în ianuarie 2014. Răspunsul lor nu a mai venit. Termenul limită pentru o posibilă înţelegere] a fost 1 martie, acum nu se mai poate”.

El a precizat că, în acest moment, cheltuielile tehnice aferente transmisiilor din Brazilia “sunt aprobate”, iar cele operaţionale – cu deplasările, comentatorii – sunt suportate de către un partener-sponsor, compania Dedeman.

Sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on April 24, 2014 by and tagged , , , , .
%d bloggers like this: