THEMEDIATHOR

B1, amendat de CNA pentru că a difuzat informaţii personale ale susţinătorilor lui Mircea Diaconu

CNA a amendat B1 cu 20.000 de lei, din cauza mai multor încălcări ale legislaţiei audiovizualului, între care şi faptul că televiziunea a făcut publice informaţii cu caracter personal, în contextul în care a analizat listele persoanelor care susţin candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare.

 CNA - SEDINTA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, ediţiile din 18, 24 şi 27 martie ale emisiunii “Sub semnul întrebării”, moderată de Robert Turcescu.

În urma difuzării respectivelor emisiunii, CNA a primit mai multe reclamaţii privind încălcarea legislaţiei audiovizualului.

În ediţia din 18 martie a emisiunii au fost făcute afirmaţii despre activitatea CNA şi despre unii membri ai Consiliului. Potrivit reclamaţiei primite de CNA, în urma difuzării acestei emisiuni, în cadrul programului “au fost formulate incitări la violenţă şi subminarea” CNA.

Pe de altă parte, în ediţia din 24 martie, Robert Turcescu a avut o dispută verbală cu senatorul PSD Ioan Adam, în contextul în care moderatorul a spus despre premierul Victor Ponta că este “plagiator”. Ioan Adam i-a răspuns lui Robert Turcescu că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că în acest caz nu este vorba despre un plagiat.

În legătură cu ediţia din 27 martie, CNA a primit o reclamaţie potrivit căreia “în timpul emisiunii au fost făcute publice, date personale, nume, adrese, date din buletin, CNP-uri, fără să se blureze în nici un fel aceste informaţii cu caracter personal”. “Şi, mai mult, s-au făcut afirmaţii, s-au emis judecăţi şi sentinţe fără o bază reală, unele fiind total false. S-a spus că Mircea Diaconuprimeşte pensie de parlamentar, că acele liste cu semnături sunt false”, se mai spune în reclamaţia primită de CNA.

CNA a constatat că în respectivele emisiuni s-au încălcat mai multe articole din Codul de reglementare a codului audiovizual, respectiv articolul 30, potrivit căruia “Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine”, articolul 64, alineatul 1 “În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

De asemenea, a fost încălcat articolul 67 din Cod, care prevede că “În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”, dar şi articolul 33 din Cod – “(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei. (2) Informaţiile privind adresa unei persoane sau a familiei sale şi numerele lor de telefon nu pot fi dezvăluite fără permisiunea acestora; utilizarea datelor cu caracter personal este permisă în condiţiile legii speciale”.

La propunerea membrului CNA Monica Gubernat, CNA a decis să amendeze cu 20.000 de lei B1 TV. Sancţiunea a fost aplicată cu şapte voturi “pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat,Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea). Împotriva aplicării acestei sancţiuni au votat Florin Gabrea şi Narcisa Iorga, aceasta din urmă propunând aplicarea unei alte sancţiuni (10.000 de lei).

Membrii CNA Christian Mititelu şi Radu Călin Cristea au spus că în emisiunea “Sub semnul întrebării” din 18 martie le-a fost încălcată demnitatea.

Sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on April 9, 2014 by and tagged , , , , .
%d bloggers like this: