THEMEDIATHOR

Este OFICIAL! Cat o sa ii coste pe utilizatorii TV meciurile din Liga I?

Meciurile din Liga I se vor vedea, începând din sezonul viitor, pe posturile Look TV şi Transilvania Live. Dar cu ce preţ? Cât va trebui să scoată din buzunar consumatorul de fotbal pentru a avea în grila de programe cele două canale?

drepturitvligaI

Între Liga Profesionistă de Fotbal şi Intel Sky Broadcast Ltd. a fost încheiat, în luna februarie, un agreement privind cedarea pe cinci ani a drepturilor TV ale meciurilor Ligii I, contra sumei de 27,5 milioane de euro pe an. A doua mutare a companiei malteze a fost semnarea unui memorandum de înţelegere cu radiodifuzorii TRANSILVANIA LOOK S.A. (deţinător al licenţei pentru postul Look TV) şi NCN STUDIO TV S.A. (deţinător al licenţei pentru postul Transilvania Live). Drept care, cele două posturi TV au iniţiat imediat demersurile pentru a ieşi din sistemul “must carry” începând cu luna iulie 2014, urmând ca din acel moment să solicite tarife pentru retransmisie din partea operatorilor de cablu. Cei interesaţi să transmită, contra cost, posturile Look TV şi Transilvania Live, au ca termen de depunere a ofertei tehnice şi financiare data de 10 aprilie 2014.

Producătorul de trasmisii TV Bogdan Tudor, deţinător al companiei Broadcast Television & Media, a explicat ce înseamnă pentru omul de-acasă, consumatorul de fotbal, difuzarea Ligii I la Transilvania Live sau la Look TV. “Acestea au două variante: ori revând drepturile TV, ori merg spre cablişti ca să-şi ia banii de la ei şi rezultă astfel un fel de pay TV. Am înţeles că vor să se retragă din sistemul «must carry». Dacă se retrag, atunci orice platformă de cablu va trebui să le preia contra unei sume. Astfel, cablistul care va dori să aibă în grila sa cele două televiziuni deţinătoare exclusive ale drepturilor de transmisiune ale meciurilor din Liga I va trebui să le plătească acestora o sumă per abonat, ce se negociază cu respectivele televiziuni. De-acolo o să le iasă banii. Dacă vor ajunge la o sumă astfel încât să le crească şi numărul de clienţi, atunci va creşte implicit şi suma pe care o vor da ei televiziunilor. Astfel, cablistul va fi nevoit să mărească abonamentul clienţilor ca să aibă de unde le plăti celor două. Nu ştiu cu cât, cu 5, 8, 10 lei. Depinde… Ăsta e circuitul”, a declarat, pentru “ring“, Bogdan Tudor. 

Transmisiunea TV a unui meci de fotbal implică o desfăşurare de forţe substanţială: un car TV HD, un DSNG (maşină dotată cu aparatură pentru ridicarea semnalului pe satelit), operatori, asistenţi de cameră, şoferi, electricieni, regizori, producători. În total, minimum 30 de oameni. Se întind peste 20 de km de cabluri, costurile de producţie fiind cifrate la minimum 30.000 euro. Închirierea unui CAR TV costă 20.000 de euro, iar preţul de achiziţie al acestuia fiind de cel puţin cinci milioane de euro.

1 milion de euro pe etapă va plăti Intel Sky Broadcast Ltd. pentru televizarea celor nouă partide.

Sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on April 7, 2014 by and tagged , , , , .
%d bloggers like this: