THEMEDIATHOR

Surse: Stelian Tănase, Romina Gabriela Surugiu şi Radu Carp, propuşi în CA al SRTv

Stelian Tanase, Romina Gabriela Surugiu şi Radu Carp se numara printre persoanele propuse pentru a face parte din Consiliul de Administraţie al Societăţii Romane de Televiziune (SRTv), au declarat pentru Mediafax surse parlamentare.

tvr-romania

PNL i-a propus pe Stelian Tanase şi Dan Andrei Muraru ca membri titulari în CA al TVR, iar pe Mircea Fechet şi Cristian Vasile Petcu ca membri supleanţi.

Administraţia Prezidenţială a propus-o ca membru titular în CA al TVR pe Romina Gabriela Surugiu şi nu a propus niciun membru supleant.

Guvernul i-a propus pe Corneliu Calota (membru titular) şi Adrian Stefan Bădescu (membru supleant).

PDL i-a propus pe Radu Carp (membru titular) şi pe Adriana Mesesian (membru supleant).

Minorităţile parlamentare i-au propus pe Raico Cornea (titular) şi Andrea Julika Ghiţă (supleant).

UDMR i-a propus pe Debreczeni Hajnal (titular) şi Rostas-Peter Istvan (supleant).

Totodată, din CA al TVR vor face parte trei membri titulari nominalizaţi de PSD, dintre care un membru titular ar urma însă să fie propus fie de PC, fie de PPDD, au mai spus sursele citate. Până în momentul difuzării acestei ştiri, nici PSD, nici PC şi nici PPDD nu au înaintat propunerile lor pentru funcţiile de membri titulari în CA al televiziunii publice.

Pe de altă parte, din CA al TVR trebuie să facă parte şi doi reprezentanţi ai salariaţilor televiziunii publice. În urma alegerilor organizate în TVR în luna ianuarie, au fost aleşi Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu, însă aceştia şi-au pierdut locurile din cauză că nu au depus cazierul judiciar până la momentul validării rezultatelor finale. Astfel, au fost validaţi Liviu Fetter şi Sorin Burtea ca reprezentanţi ai salariaţilor în CA al TVR, însă Cornel Mihalache şi Mihai Rădulescu au contestat în instanţă decizia prin care au fost descalificaţi.

Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în sedinta comună a celor două Camere. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani.

Potrivit Legii 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea TVR, Consiliul de administraţie este compus din 13 persoane, dintre care una îndeplineşte funcţia de preşedinte. Preşedintele Consiliului de Administraţie este şi directorul general al TVR.

Membrii Consiliului de Administraţie sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani.

Listele de candidaţi se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere, după cum urmează: grupurile parlamentare reunite din cele două Camere înaintează propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în Parlament; preşedintele României, pentru un loc; Guvernul, pentru un loc; personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective; grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru un loc.

Propunerile făcute – cu nominalizările pentru candidatul pentru postul de titular, precum şi pentru candidatul pentru postul de supleant – se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere în termen de 15 zile de la declanşarea procedurii de numire.

Birourile permanente ale celor două Camere înaintează listele de candidaţi comisiilor permanente de specialitate, în vederea audierii acestora în sedinta comună. În urma audierii, comisiile permanente de specialitate vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta în şedinţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, însoţit de câte o listă de candidaţi propuşi pentru posturile de titulari şi de câte o listă de candidaţi propuşi pentru posturile de supleanţi, dar nu mai puţin de 9.

Listele de candidaţi se supun în întregime votului în sedinta comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret şi se exprima cu bile.

Stelian Tanase a fost numit director general interimar al Televiziunii Romane, de Parlament, pe 20 decembrie 2013.

Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de presedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Saftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. În dimineaţa aceleiaşi zile, Claudiu Saftoiu îşi depusese demisia din funcţia de presedinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului.

Sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on March 31, 2014 by and tagged , , , , , .
%d bloggers like this: