THEMEDIATHOR

Agenția Națională de Presă Agerpres împlinește mâine 125 de ani de la înființare

Agenția Națională de Presă Agerpres împinește mâine, pe 27 martie, 125 de ani de la înființare. Aceasta este și prima agenție de presă din România.

Screen-Shot-2014-03-26-at-1.50.15-PM

 

Instituția s-a numit, de-a lungul vremii, Agenția Telegrafică a Românieisau Agenția Română, Agenția Telegrafică Română “Orient-Radio” – RADOR, Agenția Română de Presă – AGERPRES, Agenția Națională de Presă ROMPRES și, din 2008, Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Pe 27 martie1889 a fost înființată prima agenție de presă “românească, națională și autonomă”, sub numele de Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, din inițiativa ministrului de Externe de atunci, P.P. Carp, potrivit site-ului oficial al Agerpres.

Această instituție de presă funcționa în subordinea Ministerului Afacerilor Străine și avea datoria “să transmită în străinătate știri privind România”, iar de acolo să primească și să difuzeze “un serviciu exact și rapid al tuturor știrilor de interes general sau special pentru România”, potrivit documentului care atestă înființarea agenției de presă.

Câteva momente importante din istoria agenției de presă a statului:

 • Agenția Telegrafică a României și-a început activitatea la 30 martie/11 aprilie 1889, când a expediat la Viena ”prima telegramă”, practic prima știre de presă. Primul director al Agenției a fost M. Brăneanu.
 • La 1 iulie 1905, a fost înființat serviciul comercial al Agenției Române.

p2

 

 • La 16 iunie 1921 au fost puse bazele primei agenții naționale de presă în accepțiune modernă: Orient Radio RADOR.
 • În 1926, Parlamentul României a aprobat Legea pentru reorganizarea și funcționarea societății RADOR — Agenție de informații telegrafice.
 • Regele Mihai a semnat, la 28 decembrie 1944, decretul-lege 657, privind modificarea legii și statutului Societății Orient Radio. Aceasta și-a schimbat denumirea în ”RADOR — Agenție de informații telegrafice”, iar durata de funcționare a agenției a devenit nelimitată.
 • După instaurarea puterii comuniste, Decretul 217 din 20 mai 1949 a consființit crearea AGERPRES și, totodată, a abrogat legea privind funcționarea RADOR.
 • La 8 ianuarie 1990, după Revoluția din decembrie 1989, a fost aprobat decretul-lege prin care AGERPRES devenea Agenția Națională de Presă ROMPRES și rămânea sub autoritatea statului.
 • În 2003, a fost aprobată Legea nr. 19 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă ROMPRES, conform căreia aceasta se organiza și funcționa ca instituție publică autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, independentă editorial, sub controlul Parlamentului.
 • Senatul și Camera Deputaților au adoptat la 15 aprilie și, respectiv, 24 iunie 2008, propunerea de modificare a legii nr. 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă ROMPRES, prin care aceasta revenea la numele de AGERPRES.
 • În prezent, Agenția are corespondenți în toate județele țării, precum și în marile capitale europene.
 • Agenția Națională de Presă AGERPRES este afiliată la Alianța Europeană a Agențiilor de Presă (EANA) și este membru al Asociației Agențiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE) (din 1995).

 

Sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on March 26, 2014 by and tagged , , , .
%d bloggers like this: