THEMEDIATHOR

Narcisa Iorga, despre “proiectul anti-pamflet”: Marea găselniță a Laurei Georgescu e un fâs

VALIDARE - CANDIDATI CNA“Faptul că o emisiune se numește azi pamflet și mâine divertisment nu reprezintă o rezolvare a problemelor grave legate de atacul la persoană”, spune Narcisa Iorga, pe blogul personal (cutiapandorei.net), într-o postare despre proiectul de decizie aprobat astăzi de CNA.

Narcisa Iorga, unul dintre membrii care au lipsit la ședința de astăzi, spune că proiectul de decizie votat în unanimitate de colegii săi “e apă de ploaie, fără nici un efect, care mai și dublează legislația deja în vigoare”.

Reamintim că astăzi CNA a adoptat un proiect de decizie în urma căruia emisiuni ca În gura presei, realizată de Mircea Badea, Lumea Lui Banciu, de la B1 TV, și Starea nației, a lui Dragoș Pătraru de la România TV, nu vor mai putea fi prezentate drept pamflet.

Mai exact, toate programele, în afară de producțiile cinematografice, nu vor mai putea fi clasificate după bunul plac al televiziunilor, ci “doar în funcție de tipurile de programe prevăzute în structura de programe aprobată de Consiliu”. Adică informative, culturale, educative, religioase şi de divertisment. Detalii, aici.

Ce spune Narcisa Iorga:

Decizia nr. 277/2013 care se găsește și pe site-ul CNA, prevede ca obligație a radiodifuzorului să prezinte grila de programe, prin enumerarea, descrierea şi clasificarea emisiunilor pe tipuri de program, cu precizarea ponderii diferitelor genuri de programe informative, culturale, educative şi de divertisment, sursele exterioare de programe (v. art. 4, lit. e)). Așadar, marea găselniță a Laurei Georgescu e un fâs. Se dublează o decizie deja existentă”, explică Narcisa Iorga, pe blogul Cutiapandorei.net.

Consiliul Național al Audiovizualului a adoptat în ședința de astăzi un proiect de Decizie care prevede că televiziunile trebuie să-și clasifice emisiunile doar în limita genurilor definite de legislația audiovizualului: informative, culturale, educative, religioase şi de divertisment. Ceea ce exlude încadrarea emisiunilor în genuri precum pamflet, reality-show, news magazine s.a.

Găsiți AICI explicațiile oferite de Laura Georgescu jurnaliștilor prezenți la ședința CNA de astăzi, cu privire la noul proiect adoptat.

Narcisa Iorga a mai spus că se va opune categoric adoptării unei astfel de decizii pe care o consideră oricum “redundantă în legislația audiovizualului”

Articolul din Decizia nr. 277 , care în opinia Narcisei Iorga, ar putea fi dublat de proiectul de decizie votat astăzi de Consiliu:

Decizia nr. 277 ART. 4. – (1) Dosarul de solicitare, în funcţie de obiectul solicitării şi de modalitatea tehnică de difuzare, va conţine următoarele documente:
e) proiectul editorial conţinând formatul de principiu al serviciului de programe, procentele rezervate operelor europene în condiţiile precizate la art. 22 şi 24 din Legea audiovizualului, enumerarea, descrierea şi clasificarea emisiunilor pe tipuri de program, cu precizarea ponderii diferitelor genuri de programe informative, culturale, educative şi de divertisment, sursele exterioare de programe, alte argumente ce pot fi utile în susţinerea proiectului editorial; în vederea asigurării dreptului fundamental la informare, serviciile de programe generaliste vor rezerva o pondere semnificativă componentei informative, cu respectarea exigenţelor legale de informare corectă a publicului prevăzute în legislaţia audiovizualului în vigoare;

SURSA:Paginademedia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on March 13, 2014 by .
%d bloggers like this: