THEMEDIATHOR

ActiveWatch, despre șeful interimar al TVR: Stelian Tănase și-a depășit atribuțiile, a comis un act de cenzură

stelian_tanase-adevarul-2Organizația ActiveWatch condamnă, într-o scrisoare deschisă, cenzurarea documentarului „Moștenirea clandestină”, realizat pentru TVR de jurnalista Monica Simona Ghiurco în colaborare cu istoricul american Larry Watts.

“Considerăm că PDG TVR Stelian Tănase și-a depășit atribuțiile și a comis un act de cenzură. Indiferent care au fost motivele sale, un material nu poate fi scos de pe post în timp ce rulează”, spune ActiveWatch într-o scrisoare deschisă.

ONG-ul de media mai atrage atenția asupra faptului că în situația în care materialul realizat de Ghiurco “era susceptibil că încălca legislația TVR, acesta trebuia înaintat spre analiză Comisiei de Etică ulterior difuzării”.

În scrisoarea ActiveWatch se mai spune că l-a contactat pe Steian Tănase, directorul general interimar al TVR pentru a comenta incidentul, iar acesta a apus că “nu are nimic de adăugat față de ce s-a publicat pe această temă în Observatorul Cultural”.

Observatorul Cultural a publicat, în numărul din februarie, un articol intitulat “La Pensionaria, primăvara“. Materialul  de opinie, semnat de Michael Shafir se încheie astfel:

“Salut gestul lui Stelian Tănase de a-şi fi asumat responsabilitatea ce îi revine şi sper din toată inima să nu rămînă o simplă floare. Iarna de care pare-se că ne despărţim durează de prea mult timp în mass-media românească.”.

În punctul său de vedere oficial, ActiveWatch redă conținutul integral al scrisorii Monicăi Ghiurco, despre care Paginademedia.ro a scris AICI.

În urmă cu două zile, jurnalista TVR Monica Ghiurco a reacționat pe pagina sa de Facebook, făcând un apel la colegii din presă să nu treacă sub tăcere cenzurarea unui episod al documentarului Moștenirea clandestină.

„Dacă veţi trece sub tăcere cenzura care mi s-a întâmplat mie, mâine vi se va întâmpla vouă şi nimănui n-o să-i mai pese! Şi veţi binemerita dispreţul publicului pentru că nu luptaţi pentru drepturile voastre”, își începea Monica Ghiurco textul.

Reamintim că “actul de cenzură de la TVR” a fost sancționat și de CNA, în ședința de marți, 4 martie, printr-o amendă de 70.000 de lei, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Consiliul a invocat în amendarea postului faptul că reprezentanții TVR 1 nu au prezentat caseta martor, care ar fi dovedit modul în care a fost întreruptă difuzarea documentarului.

SURSA:Paginademedia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on March 7, 2014 by .
%d bloggers like this: