THEMEDIATHOR

LOVITURĂ! RCS&RDS, pasibilă de plata a 65 milioane de euro

Înalta Curte de Casaţie si Justiţie a dispus trimiterea spre rejudecare instanţei de fond a dosarului 29690/3/2011, având ca obiect obligarea RCS&RDS SA la plata sumei de 65 milioane de euro pentru nerespectarea dispoziţiei articolului 82 din Legea nr. 504/2002.

rcs-rds_6_

RCS&RDS are o istorie lunga de interventii preferentiale in grila de canale oferita abonatilor, amintind doar de scoaterea posturilor Discovery, History, National Geographic sau Eurosport in favoarea propriilor canale.

Practic, acest articol prevede obligatia companiilor de cablu de a nu solicita bani de la abonati pentru posturile care se inscriu in regimul „must carry”. Acest regim presupune difuzarea gratuita a posturilor tv catre abonatii companiilor de cablu.

Ce nu stiu romanii platitori

CNA a dat de curand publicitatii lista celor 31 de posturi romanesti libere la retransmisie, ordonate dupa audienta. Acestea sunt: Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima Tv, National Tv, Romania Tv, Realitatea Tv, B1 Tv, Antena Stars, Favorit Tv, Taraf Tv, Euforia Lifestyle Tv, Digi 24, Kiss Tv, Mynele Tv, GSP Tv, Trinitas Tv, U Tv, National 24 Plus, Music Channel, Look Tv, Neptun Tv, Speranta Tv, Nasul Tv, H!t Music Channel, Transilvania L!ve, Tv H, Inedit Tv, Alfa Omega Tv, Credo Tv si Travel Mix. Toate aceste posturi ar trebui sa ajunga gratuit la abonatii companiilor de cablu, fara costuri suplimentare. Ceea ce nu stiu insa romanii platitori de abonamente este ca in cei aproximativ cinci euro pe care ii platesc companiilor de cablu pentru un pachet de baza, majoritatea o reprezinta televiziunile libere la retransmisie, pentru care nu ar trebui sa dea nici un ban.

Posturile „must carry” reprezinta 70 la suta din totalul pietei TV si sunt principalul motiv pentru care romanii se aboneaza la firmele de cablu. RCS&RDS are aproximativ 3,5 milioane de abonati si a surprins recent prin reusita de a integra postul propriu, Digi 24, in lista de televiziuni „must-carry”, fapt ce a dus la retragerea UPC din ANCOM.

Sursa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on February 26, 2014 by and tagged , , , , , , , .
%d bloggers like this: