THEMEDIATHOR

CNA a publicat lista posturilor “must-carry”.Nou: Digi 24, inclus în listă

CNA a decis, marţi, la sfârşitul şedinţei, să publice pe site-ul instituţiei lista “must carry”, a posturilor pe care cablistii sunt obligaţi să le retransmită în pachetele lor. Forul audiovizual a acceptat să publice lista cu toate posturile declarate la retransmisie, nu doar un număr limitat, aşa cum s-a discutat în sedinta precedenta. Astfel, clienţii de cablu vor putea să vadă în continuare posturi care se considerau “ameninţate” de scoaterea din must carry, precum Nasul TV, dar şi – în premieră pentru piata din România – Digi 24, post operat de un cablist, ce va trebui preluat de toţi cablistii.

cna_poya_poza_95112100

Lista include posturile Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, National TV, România TV, Realitatea TV, B1 TV, Antena Stars, Favorit TV, Taraf TV (CNA a retras recent licenta acestui post), Euforia Lifestyle TV, Digi 24, Kiss TV, Mynele TV, GSP TV, Trinitas TV, U TV, National 24 Plus, Music Channel, Look TV, Neptun TV, Speranta TV, Nasul TV, H!t Music Channel, Transilvania L!ve, TV H, Inedit TV, Alfa Omega TV, Credo TV, Travel Mix.

De altfel, cazul Digi 24 a fost discutat în mod aparte la CNA, unul dintre membrii Consiliului, Lorand Turos, spunând că CNA ar trebui să ceară de la Consiliul Concurentei un punct de vedere cu privire la obligarea altor cablisti de a prelua un post al RCS&RDS.

Alt caz care a atras atenţia unui membru CNA – Narcisa Iorga – este cel al Antena Stars, având în vedere că acesta este, practic, un post nou care a înlocuit Antena 2, dar este inclus pe listă în funcţie de audientele Antenei 2.

Tot Narcisa Iorga a atras atenţia ca mai mulţi membri CNA, care saptamana trecută susţineau o restrângere a listei, şi-au schimbat poziţia după ce Antena Group – care are posturi cu audienta mică, precum GSP TV, ce riscau să iasă din must carry – a emis un comunicat în care condamnă propunerile de modificare a interpretării Legii.

Pe lângă posturile televiziunii publice şi a postului TV5, lista must carry include toate programele ale radiodifuzorilor înregistraţi în România, care se declara liberi la retransmisie, fără condiţionări tehnice sau financiare. Altfel spus, posturi romanesti care nu cer bani cablistilor pentru a fi retransmise şi nici nu impun condiţii tehnice în acest sens. Lista include cele mai multe statii romanesti, cu excepţii notabile precum posturile Pro TV S.A. (liderul pieţei, Pro TV, s-a retras din must carry, în vara anului trecut). Grilele cablistilor trebuie să conţină în proporţie de cel puţin 25% posturi must-carry, pe care trebuie să preia în funcţie de audienţă acestora.

CNA trebuia, potrivit unei decizii proprii, să publice lista “must carry” pe 1 februarie. Termenul a fost, însă, depăşit, deoarece discutarea subiectului a fost amânată de mai multe ori, iar la ultima sedinta s-a ajuns să se discute despre scurtarea listei şi nu s-a ajuns, în cele din urmă, la nicio concluzie.

La acea şedinţă, de săptămâna trecută, s-a ajuns să se discute că textul articolului 82 din Legea audiovizualului, referitor la principiul “must carry”, este citit greşit, întrucât sensul expresiei “în limita a” are, lingvistic, un cu totul alt sens. Existat propuneri de scurtare a listei aşa încât aceasta să cuprindă doar 20 sau 10 posturi, nu toate posturile care se declara libere la retransmisie, necondiţionate tehnic sau financiar, aşa cum spune legea.

Din discuţiile de marţi de la CNA:

Radu Calin Cristea a citat un punct de vedere transmis de Institutul de Lingvistica Iorgu Iordan/Academia Romana, potrivit căruia sensul expresiei “în limita a” înseamnă “Până la maximul”, “cel mult”, “pondere de maxim” etc.: Aceasta este accepţiunea lingvistică, ad literam, neinterpretabila a expresiei “în limita a”. Dacă peste aceasta accepţiune se suprapun interpretări de ordin juridic, asta e o problemă care pe mine nu mă mai priveşte, pentru că iese din zona mea de competenta.
Narcisa Iorga: Problema de natura lingvistică pot fi trimise legiuitorului. Pot să citesc şi eu ce spune Curtea Constituţională, ce spune Consiliul Concurenţei (care au înţeles textul legii în sensul în care a fost folosit până acum de CNA, radiodifuzori şi cablisti, acela de minim 25% dintre posturi – n.red.). (…) Îmi menţin punctul de vedere, indiferent de poziţia institutului de lingvistică, că interpretarea legii aşa a fost dorită de legiuitor. (…) Art. 82, din 2002 până a venit dl Cristea în CNA, a fost interperetat conform procedurii legislative.
Vasile Buda: Avem nevoie de o listă unică în ceea ce priveşte indicele de audienţă. (…) Acei 25% nu se referă la cna, se referă la distribuitori. Distribuitorii trebuie să includă acei 25%. Noi trebuie să le punem la dispoziţie lista. Ideea pentru care se spune un procent este că nu se poate da o listă exactă. (…) Nu avem de a face decât să privim lista pe care am primit-o, să o publicăm pe site.
Valentin Jucan: Eu susţin aplicarea acestui articol 82 în formula în care a fost acceptată şi până acum. Singură modificare pe care aş accepta-o ar fi eliminarea acestui sistem, dar nu e posibil aşa ceva la noi, noi nu avem drept de initiativa legislativă. (…) Ce mi se pare hilar e altceva, e cererea Digi 24 de a intra în must carry. (…) Eu consider asta ca fiind o mică şmecherie prin care din grila RCS va fi scos un canal. (…) În reţeaua RCS, din punctul meu e vedere Digi 24 va ocupa nu abuziv, dar incorect un loc în must carry.
Rasvan Popescu: Tot ce trebuie să facem noi azi este doar să publicăm pe site lista posturilor libere la retransmisie (…) în ordinea comunicată de ARMĂ, de sus până jos, cu toţi cei măsuraţi. (…) Azi, mai mult decât să publicăm lista ARMA nu avem ce face.
Lorand Turos: Şi eu cred că acest comportament al DIgi 24 e anticoncurential, dar nu cred că noi suntem instituţia care să stabilească acest lucru. Ar trebui să cerem un punct de vedere de la Consiliul Concurenţei. (…) Eu nu văd mari diferenţe între datele de anul trecut şi cele din 2012. Dar e un lucru foarte ciudat. În 2012, Mynele TV a fost în must-carry, dar a obţinut un rating de sub 0,005. După un an în care Mynele TV nu a fost în must carry şi nici nu a fost preluat de RCS, care are o poziţie semnificativă în piaţă, acest post a obţinut un rating de 0,075. Adică de 15 ori mai mare decât anul în care a fost în must carry. Dacă cineva poate să-mi explice aşa ceva… Permiteţi-mi ca eu personal să-mi pun întrebări privind realitatea acestor date.
Valentin Jucan: Sunt diverse voci care doresc renunţarea la must carry. Putem să solicităm comisiilor (parlamentare – n.red.) – împreună cu radiodifuzorii, cu societatea civilă, cu cine o fi – o întâlnire şi să arătăm ca raportarea Art. 82 la directiva europeană a serviciilor audiovizuale nu e în concordanţă. Pentru ca în directiva aproape explicit se spune că acest sistem e de evitat.
Narcisa Iorga: (după consideraţii despre măsurarea audientei Digi 24, pe care ulterior şi le-a retras) 24 Antena Stars nu a fost masurata, a fost masurata Antena 2. Antena Stars ar trebui măsurată cu audienta proprie impartita la 12. (Citând dintr-un comunicat emis la sfârşitul săptămânii trecute de Antena Group, în care acesta protesta fata de propunerile de reinterpretare a legii) Comunicatul este al Antena Group şi cred că acesta e motivul pentru care mai mulţi colegi şi-au schimbat poziţia faţă de listă. (…) Dacă noi ne-am permis să întârziem şi să ignorăm o decizie a noastră, de a publica lista la 1 februarie, dar acum după comunicatul Antena ne asumăm publicarea listei, foarte bine.

Sursa

Advertisements

One comment on “CNA a publicat lista posturilor “must-carry”.Nou: Digi 24, inclus în listă

  1. Pingback: Buy 1, Get 1 Free!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on February 5, 2014 by and tagged , , , , , .
%d bloggers like this: